Corten Çelik (Cor-Ten Steel) olağanüstü korozyon direncine ve gerilme mukavemetine sahip bir çelik grubunu kapsar. Corten Çelik, hava koşullarının etkisi altında yüzeyinde koruyucu bir tabaka oluşturduğundan, aynı zamanda ' hava şartlarına dayanıklı çelik' (Weathering Steel) olarak da bilinir.
Yüzeyi koruyan tabaka, hava koşullarının etkisine maruz kaldığında sürekli olarak gelişir ve yenilenir. Aynı süreç, Corten'in 'kendini iyileştirmesini' sağlar. Örneğin Corten'in yüzeyi çizilirse, açıkta kalan alan koruyucu tabakasını yeniden oluşturacaktır ve zamanla görünmez olacaktır.
Corten Çelik sürekli kuru olmayı sevmiyor; sürekli ıslanmayı da sevmez. Aslında, Corten Çelik'in en çok sevdiği şey ıslak, sonra kuru, sonra ıslak, sonra kuru vb. olmaktır. Başka bir deyişle, Corten'in yüzeyinin yıpranma derecesi ve dolayısıyla nihai ömrü, tekrarlanan ıslak-kuru döngülerine bağlıdır.
Bu ayrışma süreci, kelimenin genel olarak anlaşıldığı gibi gerçekten bir 'paslanma' değildir. Çinko, Kurşun, Bronz ve Bakır gibi diğer uzun ömürlü metalleri de koruyan kürleme ve patinasyon işlemlerine daha çok benzer. Corten'in yüzey tabakası görsel olarak 'pasa' benzese de aslında kontrollü bir oksidasyondur ve metal yüzeyinde zarar verici değil düzeltici bir tabaka oluşturur.
Corten'in kontrollü oksidasyonu temelde ilerleyici değildir. Bununla birlikte, zamanla aşınmadan, yıpranmadan ve atmosferik kirlilikten kendini iyileştirdiği için Corten Çelik'in yüzeyinden bir miktar malzeme kaçınılmaz olarak kaybolur. Ancak Corten Çelik'teki bu malzeme kaybı buzulların erimesi gibi bir yavaşlıkla gerçekleşir.
Corten Çelik Nedir?
Genel olarak Corten Çeliği normal dış koşullar altında yaklaşık 6 ay içinde patina olacak veya paslanacaktır. Corten'in en yüksek patinaya ulaşması ise 2-4 yıl sürecektir ve daha sonra çok az değişiklikle görünümünü koruyacaktır.
Corten Çelik'inin rengi, tipik bir çelik girisi rengiyle başlar ve zamanla sıcak pas renginde bir patina geliştirmesiyle canlı turuncudan, turuncumsu kırmızı, daha sonrasında da kahverengi ve koyu kahverengiye döner. Bu renk geçişinin hızı, çeliğin maruz kaldığı ıslak ve kuru döngülerin sıklığına bağlıdır. Corten Çelik, asidik ortamlarda çabuk korozyona uğrar ve alkalilik arttıkça yavaş ya da hiç paslanmaz.
Corten Çelik, günümüzde özellikle bina kaplamalarında, kamusal alanlarda (sokak mobilyaları), peyzaj sektöründe veya mimari heykeller, köprüler, bacalar, kazanlar ve ateş çukurları yapımınca kullanılır. Aynı zamanda deniz taşımacılığında, intermodal konteyner yapımında çok yaygın olarak kullanılmaktadır.